Un nou sezon mediocru pentru Steaua și Gigi Becali s-a gândit să-l aducă pe omul care l-a adus pe el în Ghencea. Este vorba de fostul antrenor al echipei naționale, Victor Pițurcă. Tehnicianul în vârstă de 54 de ani nu este la prima experiență ca antrenor principal al echipei din Ghencea. Olteanul a venit prima dată la Steaua în timpul sezonului 1999/2000, când echipa era într-o situație asemănătoare cu cea de-acum. După acea perioadă de șase titluri consecutive, ultimul în 1998, echipa intrase într-un con de umbră, mai ales prin ascensiunea Rapidului.
Antrenor era cuplul Ienei-Lăcătuș, iar echipa naviga undeva spre jumătatea clasamentului, chiar dacă ajunsese în optimile Cupei UEFA, printre victimele Stelei aflându-se și West Ham-ul lui Joe Cole, Frank Lampard sau Rio Ferdinand.
Pierderea invincibilității în fața lui Dinamo
Chiar dacă lotul era înțesat de nume cunoscute ale fotbalului românesc, precum Trică, Luțu, Dănciulescu, Roșu, Ciocoiu, Miu sau Marius Baciu, Pițurcă a început cu o mutare extrem de riscantă. A renunțat la antrenorul secund/jucător, Marius Lăcătuș, precum și la eroul dublei cu West Ham, portarul Zoltan Ritli, mutări ce i-au știrbit puțin din simpatia cu care fusese primit de publicul stelist. Primul său transfer a fost mijlocașul Stelian Carabaș, căruia i-a oferit chiar numărul fostului căpitan din Ghencea. Au urmat Tiberiu Lung, Claudiu Răducanu și Florentin Dumitru, doi oameni care își vor pune amprenta foarte pregnant asupra mandatului Pițurcă. Efectul Pițurcă s-a cunoscut imediat: chiar dacă a mai cunoscut sincope( celebrul eșec 2-3 cu Dinamo, primul după 9 ani), echipa s-a stabilizat și a terminat pe un loc 4 nesperat de nimeni la un moment dat.
Titlul de campioană 2000/2001
Imediat a urmat anul confirmării: Steaua lui Victor Pițurcă a câștigat titlul de campioană, după un sezon în care a condus în permanență. La nucleul deja „moștenit”, Pițurcă a mai adus câteva piese importante: Mirel Rădoi, Pompiliu Stoica sau Radu Niculescu. La finalul ultimului meci al acelui sezon, pe teren să sărbătorească apărea un personaj ce va prelua în curând rolul de număr 1 în club: era momentul de aur al troicii Păunescu – Pițurcă – Becali.
Transferuri: acuzat că a îndepărtat jucătorii cu personalitate
După un an și jumătate de succes, Pițurcă era în culmea succesului la Steaua: adusese din nou titlul în Ghencea, fanii îi erau la picioare, echipa era înțesată de jucători de valoare, precum și de tineri de perspectivă. Din păcate, la fel de repede a început declinul. După anul titlului, Pițurcă face schimbări radicale în lot: veterani și favoriți ai publicului precum Iulian Miu, Erik Lincar, Ionel Dănciulescu sau Jean Vlădoiu sunt încet-încet îndepărtați din echipă, datorită refuzului de a rupe înțelegerile cu impresarul Ioan Becali, cu care antrenorul era în conflict la acel moment.
Pentru a întări echipa pentru campania de calificare în Champions League, Pițurcă îi transferă pe Adrian Neaga, cel mai în vogă jucător al acelui moment, precum și pe fundașul stânga Dorin Mitriță. Rezultatele au fost catastrofale: Steaua a fost eliminată categoric de Dinamo Kiev, cu Mitriță și Tibi Lung în roluri negative. Apariția din ce în ce mai deasă a lui Alexandru Pițurcă în teren, precum și sterilitatea ofensivă a echipei, au sporit nemulțumirile publicului față de politica managerului general de atunci al Stelei, acuzându-l pe acesta de tratament preferențial față de unii fotbaliști.
După scurtul mandat al lui Cosmin Olăroiu, Pițurcă a revenit și treptat și-a impus din nou stilul pe piața transferurilor. Jucători precum Diniță, Fane Nanu , Aliuță sau Pădureț au ajuns în Ghencea. În același timp, Pițurcă a adus și jucători de mare experiență, precum Dorinel Munteanu, Dorel Mutică sau Valeriu Răchită.
Ca plusuri, Pițurcă are meritul că a promovat câțiva jucători liberi, precum Mirel Rădoi, Sorin Paraschiv sau Mihai Neșu. În ceea ce privește jucătorii străini, Pițurcă nu s-a bazat pe aceștia, singurul transfer al unui stranier fiind cel al lui Vasili Hamutovsky.
Relația cu fanii
Victor Pițurcă a fost primit cu simpatie de către suporterii Stelei, dar lucrurile s-au schimbat după titlul câștigat de tehnician. Fanii i-au reproșat campania de transferuri, axată pe jucători mici de statură, precum și palmaresul foarte slab cu Dinamo. Doar trei victorii în nouă meciuri cu marea rivală. Sunt de notorietate momentele când un întreg stadion scanda „Piți, Piți, lasă-ne”, iar tehnicianul îi trimitea acasă pe contestatari.
Relația cu fostele glorii
Nimeni nu uitase că la venirea în club, Pițurcă l-a îndepărtat pe Lăcătuș, marele idol al suporterilor, mutare pentru care fanii nu l-au iertat niciodată. De asemenea, tehnicianul a îndepărtat multe din glorii de la club, singurul rămas fidel fiind secundul Ștefan Iovan. Pițurcă era deja în conflict cu Gică Hagi, după scandalul de la echipa națională, așa că nu a avut parte de mulți susținători în momentul în care a intrat în conflict cu Gigi Becali.
Performanțe europene
Dacă pe plan intern, Pițurcă se poate lăuda cu un titlu și o Supercupă a României, pe plan extern palmaresul fostului selecționer este și mai slab: eliminat categoric de Dinamo Kiev din preliminariile Champions League, după care a urmat eșecul lamentabil în fața anonimei Saint Gallen din Elveția în primul tur al Cupei UEFA. Singura lumină în acest palmares „întunecat” este eliminarea clubului englez Southampton în Cupa UEFA, precum și replica curajoasă oferită lui Liverpool la meciul de pe Ghencea,încheiat la egalitate în aceeași competiție.
La 10 ani după
După o decadă de la prima ‘descălecare’, Pițurcă se întoarce la Steaua, în aproximativ aceleași circumstanțe. Haos în lot, lipsă acută de rezultate, dar cu o mare diferență: dacă atunci fanii erau alături de echipă, prăpastia dintre club și suporteri este la un nivel fără precedent în istoria clubului,iar Piți nu mai vine după o experiență reușită cu naționala, precum atunci. Ce va face tehnicianul?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER